Loading

marți, 8 septembrie 2009

Pensiuni multe, bani puţini


O radiografie a economiei Moldovei poate scoate la iveală multe lucruri negative, care însă pot fi văzute într-o altă lumină dacă schimbăm perspectiva. În acest caz, ar trebui să ne sară în ochi potenţialul turistic al zonei, dat de judeţele Suceava, Neamţ şi Bacău, care ar putea aduce bani frumoşi în regiune dacă autorităţile ar fi mai implicate. Pînă acum, de dezvoltarea sectorului turistic s-au arătat interesaţi investitorii particulari, care şi-au construit pensiuni. Moldova are foarte multe astfel de structuri de cazare (unele declarate şi înscrise în circuitul turistic, alte nu), care însă nu sînt puse în valoare din cauza infrastructurii proaste. Situaţia este demonstrată şi de veniturile încasate în acest domeniu, dar şi de faptul că, măcar în judeţul Suceava, nu se mai construiesc case de vacanţă pentru turişti. În plus, şi lipsa divertismentului ţine departe musafirii de Moldova.

Bani de la UE

Un sprijin poate veni însă de la UE, care alocă pînă la maximum 200.000 de euro pentru înfiinţarea unei pensiuni. O pensiune cu 15 camere generează venituri anuale de 200.000- 350.000 de euro, în timp ce cheltuielile variază între 120.000-230.000 de euro. Astfel, marja de profit este de 30-35 la sută, spun oficialii europeni.

Construcţia unei pensiuni cu bani europeni face parte din măsura de încurajare a activităţilor turistice (313). O astfel de investiţie poate fi demarată doar viitorul proprietar locuieşte în mediul rural, într-o zonă nedezvoltată din punct de vedere turistic, în caz contrar acordîndu-se finanţarea exclusiv pentru modernizarea şi extinderea pensiunii. Obţinerea de fonduri pentru pensiuni este deschisă atît persoanelor fizice autorizate (PFA), cît şi microîntreprinderilor. De asemenea, sprijinul nerambursabil poate fi solicitat de comune, prin reprezentantul lor legal - primarul, sau de organizaţii nonguvernamentale. Important este ca beneficiarii fondurilor să deţină în proprietate sau concesiune un teren cu o suprafaţă de cel puţin 1.000 de metri pătraţi. E greu crezut totuşi că în zonele izolate din Moldova se vor ridica astfel de structuri de cazare.

Condiţii româneşti

Suceava este judeţul cu cele mai multe structuri de primire a turiştilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est. Numărul pensiunilor rurale din nordul Moldovei a crescut considerabil în ultimii 6 ani şi a ajuns la 400. Acestea sînt datele oficiale, însă numărul structurilor de cazare este mai mare.

Asta ar fi vestea bună în ceea ce priveşte agroturismul sucevean, pentru că în rest situaţia nu este deloc îmbucurătoare. Judeţul are multe pensiuni la care turiştii ajung cu greu, după ce s-au hurducat bine pe drumurile pe care administraţia se chinuie să le repare de cîţiva ani. "Stăm bine la numărul de pensiuni. Este bine că s-au construit atît de multe, însă partea proastă este că din cauza drumurilor impracticabile cu greu reuşim să ajungem, la ele", ne-a declarat Ciprian Oanea, ghid şi proprietar unei agenţii turistice din Suceava.
sursa:http://www.evenimentul.ro/articol/pensiuni-multe-bani-putini.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Share/Save/Bookmark